Monday, July 4, 2011

Kelas Bahasa Ad-Hoc

Assalamualaikum
ok
Update terbaru nie dibuat atas request yang telah dibuat selama 48 jam oleh seorang kaki pukul suke senyum bila tengok justin bieber sebab dia bakal terbang melawat sarikei,terletak di negeri sarawak.
Maka,atas kegerunan beliau yang khuatir mungkin akan sukar untuk berkomunikasi dengan penduduk setempat..satu surat layang beserta cat pelaka merah telah dikirim kepada saya.

BERMULA
so..ini ikut list yang si penanya telah tanyakan..
BMB(bhasa melayu balakong,haha) = BMS(bhasa melayu sarawak)

apa tu?=apa ya?*ya tu ak pun xtau knape diguna..haha*

nak ape?=mok apa?

tak nak=sik mok

tak tau=sik tauk

dah makan ke?=dah mknkah kitak?*ktk nie sopan*if informal-ko dh mkn?but many prefer dh mknkh?

itu,sana=nokya or nun

saya,aku,=kamek or kmk*formal dgn org tua*
awak,dia=kitak or ktk*nya also means the same.

budak-budak-nembiak

satu-sigek or cgek

dua-dua igek
*just tambah igek*
20 igek,100 igek..etc..

ayat biasa diguna
if nak oder sumting

saya nak..*kamek mok..pesanan mkanan or whatever*
contoh..kamek maok or mok justin bieber.

tanya khabar
awak apa khabar?
kitak apa khabar? and maybe some use kitak  bait?

respon if ditanya:kamek or kmk bait bait jak or kmk sihat n do smile.^^

long time no see.*lamak sik nemu kitak eh* *eh bawak makna memang mcm dh berabad la xjumpa*


so,aku dah xtau nak list down ape lagi do..haha..hhaha..sorila laukcampur aka the sidekick.lehla aku sidekick ko salu nanti..haha..hehe 
p/s:aku xde blaja kelas bhasa swk,if ade slh maaf..hehe







7 comments:

Mizah Adam said...

thank yooouuuu!!!!

LeNsA said...

yup yup..ole2 sarikei jgn lupe..haha

MissF said...

hehe... tahu sabah je...
ltk la byk lg. dlu kwn gak ngn org s'wak. dok sbut mon kitak, kamek madah & tah pape tah, xphm lgsg.. ngee

LeNsA said...

bg list ape yg nak ditau..uhuhu..

Cik Siti Rahmah Bahrom said...

lamak sik nemuk kitak eh..?
kitak apa khbar? bait bait sik?
kamek mok blaja jugak.... ^^,

dee said...

nak pegi jugakkkkk!:p

LeNsA said...

emama:nemuk tu slh la..nemu je dh ok..tp nice..mok blaja juak?boleh2..^^

dee:pegi la..xhalang pun...haha

Followers